tiistai 3. tammikuuta 2012

Onnistunut suojautuminen romahdukselta

Parivuotisen kuukausittaisen osakesijoittajan uran aikana olen siirtänyt joka kuukausi pienehkön summan Seligsonin passiivisiin osakerahastoihin. Tällä hetkellä Seligsonin tuotteet muodostavat hieman alle puolet osakesalkustani. Muuten olen ostanut pörssiosakkeita Nordnetin kautta. Viime keväänä tarkemmin 27.4.2011 aavistelin osakemarkkinoiden romahduksen olevan käsillä.

Seligsonin salkkuun olen ostellut tasaisesti pieniä eriä sijoituksia laskusta huolimatta, ja salkku onkin tällä hetkellä ainoastaan noin 2% tappiolla. 27.4 myin kuitenkin koko Nordnet osakesalkkuni sisällön ja siirsin varat hieman harvinaisempaan sijoituskohteeseen. Ostin puhelinyhtiöiden osakkeita Aalto Capitalin kautta sekä yhden osakkeen melkoisen halvalla suoraan paperisena eräältä yksityishenkilöltä.

Puhelinosakkeissa minua kiehtoi erityksesti tasaiset jopa 5-10 prosentin osingot, jotka ovat kaiken lisäksi verottomia! (Listaamattoman yrityksen maksama osinko on verotonta 9 prosenttiin yhtiön matemaattisesta arvosta saakka) Puhelinyhtiöt ovat usein melko varakkaita firmoja, joilla on monopoli alueellaan. Lisämausteen tuo se, että monet yhtiöistä omistavat DNA:n osakkeita. DNA:n mahdollinen pörssilistautuminen todennäköisesti olisi puhelinosakkeisiin sijoittaneelle hyvä juttu.

Jälkikäteen ajateltuna siirto oli varsin hyvä. Osakekurssit laskivat rajusti, mutta puhelinyhtiöiden osakekurssit vain kovin vähän. Salkussani on tällä hetkellä KPY:n, Anvian, Findan ja Ainan osakkeita.

Tällä hetkellä pörssiosakkeet ovat mielestäni niin halpoja, että olen pyrkinyt tekemään sijoituksia suoraan pääasiassa suomalaisiin yhtiöihin. Helsingin pörssissä meno on ollut alavireistä moneen muuhun pörssiin verrattuna. Puhelinyhtiöihin sijoittamisen johdosta olen selvinnyt romahduksesta varsin hyvin. Osakesalkkuni on vain noin kolme prosenttia miinuksella. Melko hyvä tulos siihen nähden, että aloitin kuukausittaisen sijoittamisen silloin kun kurssit olivat lähes korkeimmillaan.

Vuoden lopussa sijoitusomaisuuteni oli noin 135 000 euroa. Pääosan tästä muodostaa asuntosijoitukset, joiden arvonnousu on ollut hankintahetkestä huikeat 55 prosenttia! (Omistan 40% osuudet kahdesta sijoitusasunnosta sekä asunnosta, jossa asun itse). Lisäksi sijoitusasunnot takovat verojen jälkeen jatkuvasti noin viiden prosentin tuottoja. Osakesalkkuni on vielä vaatimattomat 20 000 euroa, mutta tavoitteenani on, että tämän vuoden lopussa se lähentelisi 40 000 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti