tiistai 22. marraskuuta 2011

Miten minusta tuli säästäjä ja sijoittaja?

Ensimmäisessä blogikirjoituksessani käsittelen sitä, miten minusta tuli säästäjä ja sijoittaja, miten pääsin eroon tuhlaavasta elämäntavasta ja aloin pohtia tulevaisuuttani eri näkökulmasta.

Kohtalaisen hyvin palkattu työ, hieno asunto ja hieno auto luovat monelle illuusion aineellisesta hyvinvoinnista. Kuten olen läheltä saanut seurata, joskus varsinkin velkarahalla rakennetut mielikuvat romahtavat kuin korttitalo. Oma elämäni oli ennen säästö/sijoitusharrastustani kohtalaisen huoletonta ja taatusti myös näytti ulospäin nykyistä prameammalle.

Työelämään pääsin kiinni jo yliopisto-opintojen aikana, ja elintasoni oli jo opiskeluaikana varsin hyvä. Erilaisista pätkätöistä koostuvaa työuraa on kestänyt jo lähes kymmenen vuotta, enkä ikinä ole ollut päivääkään työttömänä. Auto vaihtui muutaman vuoden välein, ja monesti suosin nopeita ja näyttäviä malleja. Auto hankittiin velkarahalla, mutta lainan koron pyrin sentään saamaan mahdollisimman alhaiseksi. Kaupassa en juurikaan tuijottanut tuotteiden hintaa, vaan ostin sen mitä huvitti. Tili tuli, ja aina se tuli käytetyksi kuukauden aikana.

Jo kohtuu nuorella iällä tein isäni opastuksella ensimmäisiä osakekauppoja. Säännöllisestä sijoittamisesta ei voinut puhua, vaan pikemminkin kertaostoksista, jotka tosin aikojen saatossa kasvoivatkin varsin mukaviin summiin. Näitä varoja on käytetty muun muassa asunnon hankintaan.

Asuntosijoittaminen on ensimmäinen sijoitusmuoto, josta aloin hankkia toden teolla itse tietoa. Tulen blogissani käsittelemään asuntosijoittamista yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona. Tällä hetkellä omistan 40% osuudet kahdesta sijoituskaksiosta, jotka ovat olleet enemmän kuin hyviä sijoituskohteita. Tällä hetkellä arvioisin asuntosijoitusteni arvoksi noin 114 000 euroa. Asunnoista on jatkuvaa kuukausittaista tuloa, minkä lisäksi ne ovat kasvaneet arvoaan merkittävästi hankintahetkestä.

Kiitän jo tässä vaiheessa niitä blogikirjoittajia, joiden kirjoitusten rohkaisemana aloitin euronvenyttämisen ja osakesäästämisen tyhjältä pöydältä vuonna 2010. Osakesalkkuni arvo on tällä hetkellä melko vaatimattomat noin 18 000 euroa. Salkkuun on päätynyt pörssiyhtiöitä, listaamattomia osakkeita ja indeksirahastoja. Tulen käsittelemään blogissani myös erilaisia sijoituskohteita, sekä miten olen niiden valintaan päätynyt. Suuri osa sijoitusblogeista keskittyy juuri osake ja osakerahastosijoittamiseen, mutta uskon, että pystyn tuomaan blogissani esiin myös uusia näkökulmia näistä sijoitusmuodoista.


Nykyään ajelen pienellä vähän kuluttavalla autolla, paiskin kahta työtä ja teen ostokseni mahdollisimman halvalla. Olen kilpailuttanut kutakuinkin kaiken mahdollisen, joten voisin sanoa että elämäni on muuttunut melkoisesti. Säästämiseen tulen antamaan blogissani myös vinkkejä. Säännöllisellä säästämisellä mahdollisimman tuottoisiin kohteisiin uskon saavuttavani miljoonaomaisuuden jo selvästi ennen virallista eläkeikää. Minulle taloudellinen riippumattomuus lämpimässä edullisessa maassa on tavoittelemisen arvoinen asia, joka kannustaa päivittäiseen säästämiseen ja kuukausittaiseen sijoittamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti